Mail İle Gelen Virüsler Hakkında Bilgi
Bu konuda daha önce çalıştığım firmamdaki çalışanlarımıza bilgi maksadı ile attığım mail içeriğini sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım zor durumda kalmadan önce bu yazıya ulaşarak bilgi edinmiş olursunuz.
Bu sıralarda yine kişi kandırmaya yönelik mailler etrafta dolaşıyor.
Şüpheli aşağıdaki örneklere lütfen dikkat edin ve mailleri açmamaya özen gösterin.
Aşağıdaki yaşanılan örnekte şüpheli durumları fark edebiliyoruz.
Yaşanılan diğer örnek:
Gelen maillerde Türkçe karakter kullanılmamış ise muhtemelen virüslü maildir.
Örnek olarak; aşağıdaki mail başlığında Siparişimiz Bulunmaktadır yazılmamıştır. Türkçe karakteri olmadığı ve daha önce böyle bir mail adresinden mail alınmadığı için şüpheli bir virüstür.
Aşağıda maillerdeki virüs saldırıları hakkında daha ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.
- En temel olarak size ekte bir doküman gönderen veya mailin içinde bir link paylaşan kişilerden aldığınız maillerde, bir derece daha fazla dikkatli olmalısınız.
- Gelen mailin gönderici kısmında, daha önce tanımadığınız bir mail gönderici varsa;
- Mail göndericisi aşağıdaki örnekteki gibiyse, yani alakasız biri ve mail adresi ise IT ekibini bilgilendirin ve mailde kesinlikle (meraktan da olsa) hiçbir linki tıklamayın, ekinden dosya açmayın.
- Mail göndericisi mantıklı bir isimle geldiyse ama daha önce bu kişiden mail almadıysanız;
örnek olarak [email protected] diye bir mail adresinden mail almışsanız ve bu kişi ile önceden hiçbir iletişiminiz yoksa Google’da gokhanbasturk.com diye bir site var mı, bunu araştırabilirsiniz.
Eğer böyle bir site varsa ve içeriği tutarlı şeylerle desteklendiyse, şüpheli araştırmanızı mailin üzerine çevirebilirsiniz. - Gelen mailde size bir link tıklatılmak istenmiş ise; linke tıklamadan Mouse ile üzerine geldiğinizde, tıkladığınızda yapacağı işlevi belli edecek bir bilgiyi linkin üst kısımda görebilirsiniz.
- Mail göndericisi aşağıdaki örnekteki gibiyse, yani alakasız biri ve mail adresi ise IT ekibini bilgilendirin ve mailde kesinlikle (meraktan da olsa) hiçbir linki tıklamayın, ekinden dosya açmayın.
Bu bilgi aşağıdaki örnekteki gibi size; tıkladığınızda yapacağı işi belirtir. Görünen bağlantı yine şüpheli değilse, tıklamaya karar verebilirsiniz.
Yine mailde bir ek dosya varsa, mail göndericisine güvenmediğiniz de (meraktan bile olsa) ekteki dosyayı tıklamadan it ekiplerinize bildirim yapabilirsiniz.
Sizlere THY’den, Turkcell’den, TTnet’den gibi görünen virüslü mailler de gelebilecektir. (Ekli dosyalar veya tıklamanızı istenen linkler..vs)
Eğer bu firmaların müşterisiyseniz bile maillerine dikkat etmelisiniz.
Şu anda sizin mail adresinizin aynısı ile bile bir başkasına mail atılabilinmekte ve bunun bilişimsel olarak önüne geçmek mümkün gözükmemektedir.
Yani sizlere [email protected] adresinden bile (benim atmayacağım), ciddi virüslü mailler gelebilir.
Bu nedenle rutin gelen mailleriniz de olsa, mail konusunda aşırı önem göstermeniz gerekmektedir.
Virüsün sizlere bulaşması yada hackerların başarılı olması için, en zayıf nokta her zaman son kullanıcılardır. Lütfen bunu unutmayın.
Daha önce yaşadığımız tecrübelerimizle ve duyduklarımızla, bazı kullanıcıların virüslü olduğu düşündükleri mailleri “şirketim acaba ne derece virüslerden korunuyor” diye merak etmeleri sonucu açarak, virüslü linkleri tıkladığını ve şirketlerinin bir çok sorunla karşılaşmalarına neden olduklarını da trajikomik bir haber olarak size bildirmek isterim.