Gökhan Baştürk

Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Avukat Bürosu SMS Dolandırıcılığı ?

Daha önceden bana gelen bir sms hakkında sizleri de bilinçlendirmek için bu yazıyı siteye eklemek istedim.

Umarım mağdur olmadan bu yazıyı fark eder ve önlem alırsınız. ?

Bu ve benzeri sms’leri çevremdeki arkadaşlarım da aldığı için özellikle ne yapmanız gerekiyor, bunu yazmış olacağım.

Hiç bir zaman tanımadığınız kişiden veya bilmediğiniz bir kurumdan gelen sms içindeki linki tıklamayın. Hatta yeni yazılım sürecinde tanıdığınız bir kurum bile olsa böyle bir sms daha önce gelmediyse ilk seferde muhakkak kurumu arayın ve böyle bir sms atıp atmadıklarını sorun. Eğer ilgili kurum size bu sms’i doğrular ise o zaman sms’deki linke tıklayabilirsiniz. (Bu kontrol mail için de aynı mantıkta olmalıdır. Daha önceden (bilinen bir kurumdan bile olsa) almadığınız mail geldiğinde eki açmamak ve içindeki linklere tıklamamak gerekir.)

Ekran görüntüsü aldığım sms örneğinde; sözde avukatlık bürosu gibi gözüken bir kurum şahsıma sms atmış. Bu kişi veya kurum telefon numarası bırakmış. Burada bir link yok ve çok masum gözüküyor. Peki ne yapmalısınız? ?

Öncelikle bu kurumu tanımıyorsak bu telefon numarasını merak edip aramamız için bir tuzak olabilir diye şüphe etmemiz lazım. Zaten avukatlık büroları sms atmamalıdır, arama yapıp kişiye ulaşmalıdır. Ararsalar bile sonra tekrar aramalarını ve bilgilerini kontrol etmek istediğinizi söyleyin kapatın. Sizi tehdit ederseler korkmayın, siz kesinlikle net bilgileri alıp telefonu kapatın gerekirse ben size dönerim dersiniz.

Sms içeriğini google ile aratın mesela ben avukat ismini yazalım google’da bakalım.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=av.+necatgrl

Böyle aradığımızda bu konuda mağdur olanların yazdığı forumlara erişebiliyor olacaksınız. Çoğu kişi ekstra olarak bu telefon numarasını da şüpheli bulup araştırmasını yapmış ve dolandırıcılık ile karşılaştıklarını öğrenmişler.

Örnek forum sitesinden linki paylaşayım, okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

https://www.nerenintelefonu.net/sorgu/02129459571

Kurumu google ortamında aratabilirsiniz ve bilgi almaya çalışabilirsiniz. Fakat geçici sahte web siteleri ile gerçek gibi görünen avukatlık siteleri de yaptıkları için yine de güvenmemek lazım. İlgili site isminin ne zaman alındığı ve yakın zamanda alınmış bir ismin güvenilir olmadığını anlamak iyi bir fikir olacaktır. Tüm siteler için ne zaman isim (domain) haklarının alındığına bu linke basarak ilgili siteden bakabilirsiniz. (Çok basit sadece site ismini yazıp aratın ve bekleyin. Gelecek bilgilerde site adının kimin olduğu, ne zaman tescillendiği, tescilin ne zaman biteceği gibi birçok bilgi önünüze gelecektir. Denemek için benim site ismimi www.gokhanbasturk.com olarak oraya yazıp kontrol edebilirsiniz.)

Bu yazdıklarımı okudunuz fakat anlayamadıysanız, kesinlikle şüphe etme konusuna dikkat edin yeterlidir. Şüphe ettiğinizde %90 sizi kimse dolandıramayacaktır. Şüpheli durumu bilişim ile uğraşan çevrenizde bir kaç kişiye söyleyin. Gerekirse bu yazıyı kendilerine okutun, sonrasında onlar muhtemelen size yardımcı olacaktır.

Farklı bir dolandırıcı sözde avukatlık bürosundan da sms’ler almaya başladığım için sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım arama motorları ile bu yazıma ulaşırsınız ve dolandırıcılar amaçlarına ulaşamaz.
Sözde avukatlık bürosu gibi gözüken yerin adı yayalarhukuk.com adresi gibi gözüküyor. İlgili web site aşağıdaki görselde göreceğiniz gibi 02.08.2021 tarihinden isim hakkı alınmış. Muhtemelen bu tarihten beri de sms’ler atıyodurlar.

İlgili sms içeriğini de aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Sayin SELAMI ALBENI – dosyaniz icra takibi baslatilmasi icin hukuk ofisine devredilmistir. Yayalar Hukuk Bürosu 02129353170 www.yayalarhukuk.com B018

Sms’de bana Selami Albeni diye hitap etmelerinin nedeni, muhtemelen telefon numaranın bu kişiye ait olduğunu gösteren bir veri ellerinden olmasından kaynaklıdır. Bu kaynağa nasıl ulaştıkları konusunda ayrıca kendimce araştırmalar yaparak belirli bir noktaya kadar getirdim. Umarım bende onların verileri ulaşma şeklini yakın zamanda çözmüş olurum.